SBSS

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Startsidan

HUVUDFÖRHANDLING I ARBETSDOMSTOLEN

Skicka sidan

BUSSFÖRARE SOM VÄGRADE RASISM – I AD IDAG

De syndikalistiska bussförare som vägrade att köra runt med Sverigedemokraternas rasistiska valpropaganda 2014 ska upp i Arbetsdomstolen i dag. Arbetsköparna kräver ett skadestånd på 100000 kronor.

I dag börjar huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen, AD, mellan fackföreningen Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Storstockholm, SBSS av SAC Syndikalisterna, och arbetsköparorganisationen Sveriges Bussföretag.

Det var under sensommaren 2014 som sektionen vägrade köra bussar med Sverigedemokraternas valpropaganda inför riksdagsvalet och satte de bussar som hade reklamen på sig i blockad. Keolis och Sveriges Bussföretag svarade med att stämma facket inför AD och kräva skadestånd på 100 000 kronor.

– Det visar att de är rädda för oss syndikalister, men egentligen gör de oss bara en tjänst. Vi kommer synas mer och visa att vi faktiskt gör något åt problemen, sade Sara Westberg, bussförare tillhörande SBSS, till Arbetaren när beskedet om stämningen kom.

Sveriges Bussföretag anser att SBSS bröt mot reglerna genom att inte varsla sju arbetsdagar i förväg och att blockadvarslets omfattning var otydligt. Enligt arbetsköparorganisationen handlar stämningen enbart om att rätt ska vara rätt.

SBSS hävdar å sin sida att det var nödvändigt att omedelbart sätta igång stridsåtgärderna eftersom blockaden annars hade varit verkningslös. Enligt medbestämmandelagen är en sådan möjlighet tillåten.

SAC Syndikalisterna anser att det var en arbetsmiljörisk för förarna att tvingas köra runt med bussar med rasistiska budskap. Facket menar att den politiska propagandan skapade oro och utgjorde ett hot mot förare, resenärer och de romer som den hetsade mot.

– Om Arbetsdomstolen går på Keolis och Sveriges Bussföretags linje är det en förlust för alla som tar ställning mot rasism, hot och dålig arbetsmiljö på arbetsplatsen, säger John Nordmark, facklig samordnare för  SAC Syndikalisterna.

Cecilia Irefalk

Publicerat 14 januari, 2016

http://arbetaren.se/artiklar/bussforare-som-vagrade-rasism-i-ad-idag/


 
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Logga in

För SBSS medlemmar

Kontakta SBSS om du är medlem och vill ha inloggningsuppgifter.

Aktuellt

Solna 2014-08-19

Arriva
Sveriges Bussföretag
Medlingsinstitutet

Varsel om stridsåtgärder

Härmed varslar Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm (SBSS) avdelning Råsta om blockad mot arbete som involverar körande av bussar som skyltar med rasistisk valreklam för Sverigedemokraterna (SD) inom trafikområde Råsta.

Stridsåtgärden omfattar medlemmar i avdelningen som arbetar inom trafikområdet i de fall när arbetstagarorganisationen bedömmer att det föreligger arbetsmiljörisker med att framföra bussen. Stridsåtgärden innebär i dessa fall att sektionens medlemmar inte kommer att framföra eller på något annat sätt utföra arbete med bussen. Om arbetsledningen tar bort den rasistiska valreklamen eller ger sektionens medlem eller annan anställd instruktioner om att ta bort den kommer medlemmen framföra bussen.

De bussarbetare som inte är medlemmar i sektionen och därmed inte uttagna i stridsåtgärden har rätt att stå neutrala i konflikten och inte ta smittat arbete. Arbetet som är lagt i blockad ska lämnas outfört. 

Orsaken till blockaden är att arbetsköparen, genom att i samarbete med SL distribuera rasistisk valreklam, äventyrar bussförarens arbetsmiljö. Speciellt äventyras denna inom trafikområde Råsta eftersom den rasistiska reklamen är riktad mot en stor andel av både oss som arbetar där och resenärerna. Blockaden fortgår tills arbetsköparen drar tillbaka all rasistisk valreklam, meddelar oss att inga bussar med denna reklam finns inom trafikområdet eller reklamkampanjen är avslutad.

 

Bussupproret i media

Lex Nobina? (VK 21/1)
Kritik mot uppsägning (SVT 4/12)
Bussarbetare sparkad (VK 4/12)
Protestlistor i Sundsvall (SVT 27/11)
Protester i Sundsvall (DB 27/11)
Sundsvallsförare i uppror (ST 26/11)
Utvärdering tidssökningen (SLU 18/9)
V stöder Umeåförarna (V 31/8)
Umeåförare kräver utredning (VF 28/8)
Strykvarning i Umeå (KA 21/8)
Hårda ord i Umeå (VK 12/8)
Bussförare manar till bojkott (SVT 8/5)
Medvetet arbete (Arb 29/4)
Kommunal stämmer Busslink (DN 28/4)
Stöld av tid (Arb 18/2)
Kommunal stämmer Busslink (KA 12/2)
Demonstration (SvD 11/2)
WebbTV (KA 10/2)
Bussförarprotest (DN 10/2)
BuA: Bussen är arbetsplatsen
(SR 10/2)
Förare kräver nya avtal
(SR 10/2)
Stulen fritid (RS 5/2)
Bussbasen slår tillbaka (LT 21/1)
Bussförare demonstrerar (P4 16/1)
Hallå där: Bengt Bryungs! (KA 14/1)
Bussförare betalar restid (DN 2/4-08)

 

 

Råsta i media

Kommunal valde att tiga (Arb 2/9)
Kommunal kände till kamerorna (Arb 26/8)
Kommunal godkände kameror? (Arb 5/8)
"Skåpet var tomt" (Arb 8/4)
Situationen på Råsta (Flamman 15/1)
Bussupproret sprider sig (KA 17/12)
Busslink sparkar fackligt aktiva (Yel 17/12)
Busslink spionerade på  anställda (Arb 16/12)
Bråk mellan förare och Busslink (P4 16/12)
Bussförare anklagas (abc 16/12)
Skadegörelse filmad (Met 15/12)
Busslink pekar ut förare (Met 14/12)
Busslink förhör anställda (Yel 11/12)
Varslade skyddsombudet träder fram (KA 9/12)
Ytterligare varsel på Råsta (Arb 3/12)
Bråk efter förarvarsel (KA 28/11)
Storm bland bussförarna (Arb 26/11)
Bussförarnas tålamod tryter (Arb 22/10)

 

Annons