SBSS

  • Öka teckenstorlek
  • Förvald teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek
Startsida SBSS avdelningar Råsta Busslink medger massiv illegal videoövervakning

Busslink medger massiv illegal videoövervakning

Skicka sidan
- Över 600 bussförare har filmats på sin fritid

Under fredagen kallades bussförarna på Busslinks garage i Råsta in på personalmöten. Ledningen medgav då öppet att man i hemlighet installerat dolda videokameror som dom senaste månaderna övervakat anställda som rört sig vid sina skåp, framför kommunals fackföreningslokal och anslagstavla samt in till garaget. Det uttalade syftet har varit att identifiera dom anställda som delat ut flygblad kritiska mot dom nya arbetstiderna och avskeda dom.

- Det här liknar en diktatur, och det är skattebetalarna i Storstockholm som betalar, säger Mattias Pettersson, ombud för Syndikalistiska Bussektionen i Stockholm.
För två månader sedan införde Busslink nya arbetstider för dom förare som på uppdrag av Stockholms Lokaltrafik kör i norra Storstockholm som är knutna till garaget i Råsta. Tidigare började och slutade arbetstiden på Råsta garage. Nu har arbetsdagen börjat och slutat där busslinjen slutar, och förarna har fått ta sig till garaget på sin fritid.

Kritiska flygblad mot arbetstiderna och förhållandena på garaget började delas ut under namnet "Kampen i Råsta". Det är utdelare av detta flygblad som företaget hoppas hitta och avskeda via videoövervakning.

- Förare har övervakas när dom går in i fackföreningslokalen, när dom sätter upp fackliga anslag, när dom byter om vid skåpen. Vi är chockade att ett företag som anlitats av  skattebetalarna är så öppet antifackligt och mot yttrandefriheten, säger Mattias Pettersson.

Busslink saknar det tillstånd som krävs från länsstyrelsen för att videoövervaka Råstagaraget. Videoövervakning är tillåtet på arbetsplatser utan tillstånd endast i utrymmen där personal bara uppehåller sig på sin arbetstid, om man tydligt skyltar att området är videoövervakat, men Busslink har använt sig av dolda kameror maskerade som brandvarnare. Enligt Länsstyrelsen är det aldrig tillåtet att videoövervaka omklädningsutrymmen på det sätt Busslink gjort och dessutom innebär dom nya arbetstiderna att samtliga bussförare befunnit sig på Råsta på sin fritid och då filmats, vilket även det är brottsligt. Ett brott som kan ge fängelse för ansvariga chefer.

- Busslink använder skattebetalarnas pengar för illegal videoövervakning. Övervakningen används till dyra rättsprocesser gällande ett antal avsked som kommer ogiltigförklaras i domstol, och då får skattebetalarna betala igen. Vi kräver att SL som är Busslinks uppdragsgivare agerar för att säkerställa rätten till facklig organisering och yttrandefrihet på Råsta, säger Mattias Pettersson.

Hittills har tre förare varslats om avsked på Råsta. Det handlar om två förtroendevalda Kommunalare och en medlem i SAC syndikalisterna. Som skäl anger Busslink bland annat att dom delat ut flygblad mot företaget.
LAST_UPDATED2  

Logga in

För SBSS medlemmar

Kontakta SBSS om du är medlem och vill ha inloggningsuppgifter.

Info om Råsta

SBSS avdelning Råsta

Organiserar bussarbetare på Råstagaraget i Sundbyberg.

Tel: +46700256703
Epost: rasta(at)sbss.se

 

Nästa avdelningsmöte

Datum:
Tid:
Plats: Solna LS
Adress: Skogsbacken 13 nb
T-bana Näckrosen

 

Bussarbetaren
Råsta

2009
nr7 (11/10)
nr6 (1/6)

2008
nr5 (27/12)  
nr4 (16/12)  
nr3 (8/12)
nr2 (2/12)
nr1 (30/11)

 

Råsta i media

Kommunal valde att tiga (Arb 2/9)
Kommunal kände till kamerorna (Arb 26/8)
Kommunal godkände kameror? (Arb 5/8)
"Skåpet var tomt" (Arb 8/4)
Situationen på Råsta (Flamman 15/1)
Bussupproret sprider sig (KA 17/12)
Busslink sparkar fackligt aktiva (Yel 17/12)
Busslink spionerade på  anställda (Arb 16/12)
Bråk mellan förare och Busslink (P4 16/12)
Bussförare anklagas (abc 16/12)
Skadegörelse filmad (Met 15/12)
Busslink pekar ut förare (Met 14/12)
Busslink förhör anställda (Yel 11/12)
Varslade skyddsombudet träder fram (KA 9/12)
Ytterligare varsel på Råsta (Arb 3/12)
Bråk efter förarvarsel (KA 28/11)
Storm bland bussförarna (Arb 26/11)
Bussförarnas tålamod tryter (Arb 22/10)

 

Annons